Wchłanianie białka z posiłków
Mam kilka pytań odnośnie białka.
1. Czy jest jakiś limit białka, jaki można przyswoić w jednym posiłku?
2. Czytałem, że między posiłkami z białkiem dla lepszego wchłaniania trzeba odczekać 3 godziny. Jaka jest Pana/ Pani opinia?
3. Ile kalorii spala proces wchłaniania 1 g białka? (nie wiem dokładnie jak to się nazywa ale chodzi ogólnie o znaczenie białek w odchudzaniu)
4. Co się dzieje z nadmiarem białka w posiłku, tzn. tym, którego już nie dało się wchłonąć?
2012-03-13, 08:02
~Rudolf8
~
Wszystko zależy od wydolności Twoich nerek. Jeśli przyjmiesz nadmierną ilość białka, może dojść do białkomoczu z przeładowania. Białko może działać w dużych ilościach toksycznie na cewki nerkowe. Odczekiwanie między posiłkami nie ma moim zdaniem sensu, nie zmienia ono wchłaniania.
Spalanie 1 grama białka daje powyżej 5,5 kcal, co do ilości energii jaką trzeba włożyć w spalenie jednego grama białka, strawienie 1 grama białka wymaga za to 24 kcal.
Nadmiar białka jest usuwany przez przewód pokarmowy lub nerki, wykorzystywany do przemian biochemicznych - może się zmienić w tłuszcz lub cukier - wszystko na drodze wspólnego szlaku metaboliczne - poprzez acetylo-CoA.
2012-03-13, 13:01
Marko
~
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze w takim razie jedno pytanie. Jeśli strawienie 1g białka wymaga 24 kalorii energii, to czy to znaczy, że żeby np 10 g białka się w całości wchłonęło to potrzeba mieć w posiłku 10 g białka, 15g węglowodanów i 20g tłuszczy. Albo np. 10 g białka i 60 g węglowodanów?
2012-03-14, 07:07
~Rudolf8
Można to w ten sposób także przedstawić;) trawienie białek zużywa sporo energii, dlatego białko na przykład można stosować jako jeden z elementów diety odchudzającej.
2012-03-14, 12:42
Marko